Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, z grilla
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
szpinak - 200 g
siemię lniane - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
czosnek ząbki - 3 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki suszona - 2 łyżki
oregano - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Zapraszam Was do wypróbowania zielonych, wiosennych kotletów z kaszy jaglanej ze szpinakiem - zdrowych, smacznych, wegańskich, fit - pieczonych a nie smażonych.Wspaniale komponują się z sosami: tatarskim, pesto, ajwarem.
Sposób przygotowania:
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia.
Kaszę studzimy, szpinak rozmrażamy.
Z masy formujemy kotlety (jeśli słabo się lepią, możemy odrobinę je zblendować blenderem ręcznym, jednak nie na zupełną papkę), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st, grzanie góra dół. Pierwsze 15 min blacha na najniższym stopniu piekarnika, drugie 15 min wyżej, by opiekł się wierzch kotletów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.