Graham drożdżowe z rabarbarem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, pszenica, owies
Składniki:
maka pszenna jasna typ 500 - 150 g
masło roslinne Vitaquell - 150 g
jajka - 2 szt.
cukier - 0,5 szklanki
aromat waniliowy - 1 szt.
ciepłe mleko owsiane dla baristów - 120 ml
sól - 1 szczypta
rabarbar łodygi - 2 szt.
kruszonka
Sposób przygotowania:
Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste.
Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki.
Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.
Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy do foremki posmarowanej masłem.
Wierzch smarujemy wodą, mlekiem lub olejem, układamy kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką.
Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 30min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.