Babka drożdżowa z czekoladą
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, kakao, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 50 g
mleko krowie lub roślinne np ryżowe - 100 ml
cukier - 100 g
sól himalajska - 1 szczypta
jajka eco - 2 szt.
masło roślinne - 150 g
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
czekolada gorzka 70% kakao - 200 g
Dodatkowe informacje:
Koniecznie wypróbujcie ten przepis - jest prosty (szczególnie jeśli ciasto wyrabia za nas robot kuchenny) a naprawdę pyszny.Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, mieszamy.
Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki (można zrobić to robotem kuchennym).
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.