Gryczano orkiszowa pizza z cukinią, fetą i konfiturą borówkową
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, pieczywo, zapiekanki
Kuchnia (region): polska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka gryczana - 10 dag
cukier - 0,5 łyżeczki
sól himalajska - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
drożdże - 3 dag
ciepła woda - 125 ml
czosnek ząbki - 2 szt.
cukinia mała - 1 szt.
ser feta - 3 łyżki
konfitura z borówek - 4 łyżeczki
tymianek - do smaku
Sposób przygotowania:
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże.
Zagniatamy ciasto ok. 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, szybko je zagniatamy, dzielimy na 2 kawałki i rozwałkowujemy dość cienko.
Cukinię myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i rozkładamy na cieście. Na wierzchu rozkruszamy ser feta, kleksy konfitury, oprószamy solą i pieprzem. Pizzę wsuwamy do piekarnika na kamień lub na blaszce.
Pieczemy 10 min, aż ciasto stanie się chrupkie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.