Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, jęczmień
Składniki:
pietruszka korzeń - 2 szt.
ziemniaki ugotowane - 3 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek ząbki - 3 szt.
kasza jęczmienna - 1/3 szklanki
drożdże nieaktywne - 3 łyżki
sól himalajska do smaku
pieprz do smaku
oregano - 1 łyżeczka
lubczyk - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce.
Na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy selera i pietruszkę, dusimy wszystko do miękkości. Studzimy.
Kaszę, ziemniaki, duszone warzywa miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodajemy przyprawy, resztę oleju, mieszamy.
Masę wykładamy do blaszki.
Pieczemy 50 min w 180 st.
Wyjmujemy z blaszki po ostygnięciu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.