Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
sól do smaku
natka pietruszki susz - 1 łyżeczka
pieczarki - 400 g
posiekany w kostkę jasny miąższ arbuza - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
pieprz - do smaku
śmietana 18% - 400 g
mąka - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Sos: Najpierw cebule siekamy drobno i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Potem pieczarki myjemy, kroimy w kawałki np. plastry lub półplastry i dodajemy do cebuli, zaraz potem dodajemy też arbuza, przesmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Finalnie śmietanę mieszamy z mąką. Potem wlewamy ją do pieczarek, wszystko zagotowujemy. Zaraz potem doprawiamy do smaku. Na końcu ugotowaną, gorąca kaszę przekładamy na półmisek i obficie polewamy sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.