Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyH A B I B I ☺Profil
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺

208

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

13662

Ilość polubionych przepisów

13086

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 127267
Punkty wymienione na nagrody: 51600
Pozycja w rankingu: 5

Otrzymano:

Kuchnia to moje hobby i mogłabym w niej spędzać długie godziny, gdyby ktoś zawsze po mnie zechciał ją sprzątać ☺
Mężuś twierdzi, że mam specjalny dar i talent do tworzenia wkoło siebie bałaganu i chaosu ☺

♨ Moją miłość do kuchni odziedziczyłam po Mamie, która też zawsze lubiła gotować... ale ja poszłam nieco dalej i chętnie tworzyłam własne receptury.
Wiele lat temu zaczęłam brać udział w konkursach kulinarnych ogłaszanych w kolorowych czasopismach (lata 90'te) - kiedy jeszcze internet nie był najważniejszym medium dla pasjonatów...
Dzięki licznym nagrodom z konkursów zawsze miałam dobrze wyposażoną kuchnię w markowe sprzęty AGD ☺

Mama zawsze kochała książki (przez wiele lat pracowała w księgarni) i pasjami kupowała książki kulinarne, które w latach '70, '80 czy do połowy lat '90 nie były wydawane tak masowo jak obecnie. Kiedy wyprowadziłam się "na swoje" dostałam od Mamy większość z nich, a potem sukcesywnie powiększałam te zbiory we własnym zakresie ☺
Dziś mam taki problem, że nie potrafię przejść obojętnie koło żadnej księgarni, a już kiermasze taniej książki wciągają mnie na dłuższy czas...

Dzięki mojej pasji trafiłam również do specjalistycznego miesięcznika "Dziecko alergiczne", gdzie przez wiele lat regularnie drukowane były moje przepisy na rozmaite potrawy przeznaczone dla dzieci na dietach eliminacyjnych. Przy okazji wieloletniej współpracy z tym czasopismem moje przepisy ukazywały się również w publikacjach paramedycznych przeznaczonych dla chorych na astmę i alergie, a także broszurach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Z alergią –normalnie- RODZINA 2000-2004”

Kocham warzywa i owoce, jednak niestety los obdarzył mnie wieloma alergiami, przez które muszę rezygnować z niektórych podstawowych składników w diecie - ale oczywiście używam ich w potrawach dla moich bliskich.

Ostatnio dodane przepisy:

  • Ocet z płatków piwonii lekarskiej

  • Ocet z kwiatów dzikiego bzu

  • Pączki mniszka lekarskiego kiszone z miodem

  • Mniszek lekarski kiszony tradycyjnie

  • Podagrycznik kiszony tradycyjnie

  • Tapache - ananas, pomarańcze, nieśplik

  • Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

  • Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

  • Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

  • Kalafior kiszony z papryczkami chili

  • Bakłażan kiszony po gruzińsku

  • Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

  • Pasztet z pieczarek

  • Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

  • Nalewka z mango

  • Ocet ananasowy z figami

  • Krupnik jaglany z soczewicą i wołowymi pulpecikami

  • Dynia kiszona z rozmarynem

  • Twarożek z orzechów nerkowca (wersja podstawowa)

  • Botwinka z bobem

  • Zupa krem z kukurydzy

  • Pasta z awokado i musztardy francuskiej

  • Ser feta marynowany w oleju

  • Cukinia w parmezanowej panierce

  • Minestrone w wersji jesiennej

  • Poulet marengo z groszkiem

  • Placki z cukinii

  • Babka majonezowa

  • Zupa z grilla

  • Ciasteczko-bułeczki z kaszą jaglaną

  • Herbata czarna z miodem i cytrusami

  • Kiszona kapusta emigrantów

  • Mus jabłkowy z goździkami

  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

  • Odwrócona rolada z jabłkami

  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

  • Ogórki azjatyckie

  • Ser typu mozzarella (2 składniki)

  • Smażone kanie w bułce tartej i parmezanie

  • Kimchi - kapusta pekińska, ogórek, marchew, rzodkiew daikon

  • Zupa fasolowa z kalafiorem

  • Smażone kanie w marynacie

  • Zakwas pszenno-gryczany

  • Wegańskie ciasto bananowe

  • Drink arbuzowy z wodą kokosową i miętą

  • Budyniowa babka bananowa

  • Fusilli pugliesi z serem burrata i suszonymi oliwkami

  • Dwukolorowe wafelki owocowe

  • Wegetariańskie gołąbki

  • Bruschetta po polsku

  • Skórka pomarańczowa w syropie

  • Zupa krem z marchewki, ziemniaków i cukinii

  • Łuszczak zmienny z brokułem w sosie serowym

  • Pomidorowy bigosik z cukinii, selera i marchewki

  • Sos z awokado i śmietany

  • Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

  • Steki z młodej kapusty

  • Zupa pomidorowa ze świeżych malinówek

  • Pstrąg smażony z cebulą

  • Barszcz z kiszonych liści mangolda

  • Lekki dżem jabłkowy

  • Sałatka śniadaniowa z kalafiorem

  • Kruche ciasteczka miętowe z czekoladą

  • Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

  • Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą

  • Wegański miód jabłkowy

  • Zupa szpinakowa a'la szczawiowa

  • Paprykarz jarzynowa z ryżem

  • Korzenny pikantny ketchup z jabłkami

  • Wegański rosół

  • Zielone risotto z cukinią i kurczakiem

  • Jarzynowa zupa krem

  • Ocet z kwiatu mniszka (z syropu mniszkowego)

  • Ocet estragonowy najprościej

  • Pasta z bakłażanem, cukinią i serem feta

  • Pasztet z żółciaka siarkowego z warzywami

  • Mangold kiszony a'la szczaw

  • Syrop z płatków dzikiej róży

  • Wiosenne śniadanko

  • Pasta lubczykowa na zimę

  • Syrop z czeremchy

  • Żółciak siarkowy w słodkiej marynacie

  • Islandzki skyr z ogórkiem i rzodkiewką

  • Czerwona cebula w occie jabłkowym

  • Mangold a'la botwinka

  • Kasza manna z truskawkami

  • Makaron tagliatelle z cukinią i kurczakiem

  • Kolorowa sałatka z awokado i mozzarellą

  • Pesto z jarmużu z orzechami laskowymi

  • Rzodkiewki w occie jabłkowym

  • Serek wiejski z pesto z czosnku niedźwiedziego

  • Twaróg pomidorowy z kminkiem

  • Maślana kasza kukurydziana na słodko

  • Masełko śledziowo-pomidorowe

  • Kiszone zielone szparagi

  • Penne z kurczakiem w sosie paprykowym

  • Biszkopt z jabłkami i jagodami

  • Ciabatta z mlekiem i kwasem z kapusty

  • Szarlotka pigwowo-gruszkowa

  • Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

  • Baba ghanoush z dynią i papryką

  • Kiszone zielone pomidory

  • Pigwowiec w syropie

  • Bucatini z pomidorowym sosem morskim

  • Babeczka z kubeczka

  • Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

  • Domowy salceson z golonki wieprzowej

  • Golonka pieczona w porterze

  • Makaron udon z duszoną rzodkiewką i pak choi

  • Twarożek mojego Taty

  • Kasza owsiana z warzywami

  • Serek wiejski z jajkiem na miękko

  • Błyskawiczna konfiturka z persymony

  • Bób w lekkiej aromatycznej marynacie

  • Bułka wrocławska (weka) bez zaczynu

  • Śniadanko na początek jesieni

  • Kandyzowane kumkwaty

  • Mus z mango z nutą limonki

  • Wegański majonez jaglany

  • Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • Smażone serki ołomunieckie

  • Błyskawiczne lody brzoskwiniowe

  • Omlecik z parówkami

  • Szybki dżem z kiwi

  • Koktajl z mango i limoncello

  • Dojrzewający suszony schab na ostro

  • Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

  • Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

  • Krem nugatowy z serkiem mascarpone

  • Sorbet z mango dla dorosłych

  • Śledziki

  • Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

  • Wątróbki królicze duszone z pastą pomidorową

  • Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką

  • Tyrolska sałatka serowo-szynkowa

  • Korzenny syrop śliwkowy

  • Zielone szparagi z patelni

  • Nocne gołąbki z piekarnika

  • Dżem z węgierek z agarem i ksylitolem

  • Sałatka ogórkowo-selerowa

  • Pierogi z twarogiem waniliowym i bananem

  • Kukurydziane ciasto z patelni z gruszkami

  • Jabłkowy chleb pszenny na drożdżach

  • Pudding jabłkowo-bananowy z masą krówkową

  • Smażona fasolka szparagowa w panierce

  • Kruche ciasteczka z kasztanami

  • Musztarda dyniowa

  • Półkruche ciasteczka dyniowe

  • Gnocchi w sosie pomidorowo-warzywnym z kurczakiem

  • Ketchup dyniowo-paprykowy

  • Kolorowa sałatka z cukinią

  • Pesto bazyliowe po polsku

  • Miechunka rozdęta w syropie

  • Pizza na puszystym cieście ziołowym

  • Trufelki z wafelków bananowych

  • Galaretka jabłkowo-miętowa

  • Aromatyczna marynowana cukinia

  • Dżem marchewkowo-cytrusowy

  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

  • Oszukany sernik z brzoskwiniami

  • Słodki sos chili

  • Śliwki w soku własnym - bez cukru

  • Śliwella - dżem śliwkowy z ciemną czekoladą i daktylami

  • Buraki z papryką, selerem i cebulą

  • Figi karmelizowane z miodem i likierem

  • Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kuzu

  • Kalafior marynowany na różowo

  • Pomidorki koktajlowe w lekkiej zalewie

  • Ruskie placuszki

  • Pasta z awokado i sera gorgonzola

  • Lekka zupa jarzynowa z grysikiem

  • Zimowy dżem egzotyczny - kiwi, banan, persymona

  • Dżem korzenny z mieszanych śliwek

  • Pomidory w sosie własnym

  • Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek

  • Kiszone rzodkiewki

  • Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

  • Gofry ziemniaczane na słodko

  • Rydze kiszone w solance

  • Filet drobiowy z chrzanem

  • Shake białkowy a'la chłodnik

  • Zupa jarzynowo-serowa z pieczarkami

  • Dietetyczny shake twarogowy z morelami

  • Ogórki kanapkowe

  • Galaretka z białym winem

  • Mango Bellini

  • Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

  • Pomarańczowy syrop z mniszka lekarskiego

  • Cukinia zapiekana z komosą i warzywami

  • Bajaderki rumowe dla dorosłych

  • Grzybek owsiany z bananem

  • Lekkie placuszki z młodej cukinii

  • Lekka zupa pomidorowa z kapustą pekińską

  • Babeczka cytrynowo-miętowa z mascarpone

  • Makaron gryczany w sosie pomidorowym z brokułami

  • Makaron soba z brokułem i gorgonzolą

  • Kawa z mleczkiem i wodą kokosową

  • Pikle angielskie

  • Rozgrzewający rosół drobiowy

  • Błyskawiczne bułki bez wyrastania

  • Słonecznik w karmelu

  • Domowa przyprawa JARZYNKA

  • Miodowe ciasteczka z kasztanami

  • Puree z jadalnych kasztanów

  • Barszcz najlepszy na świecie

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika H A B I B I ☺
lubi 62 użytkowników.


Przepisy polubione przez H A B I B I ☺

  • Makaron konjac z tofu i warzywami

  • Czosnek niedźwiedzi wyciskany z klementynkami

  • Syrop na kaszel

  • Lody z ananasa orzeźwiające

  • Bułki keto

  • Babeczki piernikowe

  • Babka ziemniaczana

  • Nalewka z kwiatów forsycji

  • Burrata z bazylią i jarmużowymi mikroliśćmi

  • Kremowe lody wegańskie

  • Racuchy orkiszowe na maślance z jabłkiem

  • Pizza z ogórkiem

  • Makaron z fasolką i pokrzywą

  • Sałatka z wędzonym serem i ananasem w ananasie

  • Słodki deser truskawkowy bez cukru

  • Tapache - ananas, pomarańcze, nieśplik

  • Podagrycznik kiszony tradycyjnie

  • Warzywa z konjackiem w sosie sojowym

  • Surówka z selera korzeniowego z ananasem

  • Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

  • Syrop z fiołka wonnego

  • Ocet fiołkowy

  • Kiszone pędy dzikiego chmielu

  • Zielona zupa z makaronem z pędów chmielu

  • Kasza gryczana na dziko

  • Pasztet fasolowy ze śliwką

  • Jajecznica na pokrzywie

  • Gofry kokosowe keto

  • Pieczone pierogi empanadas

  • Wiosenna przystawka

  • Sushi sandwich

  • Lody, bomba witaminowa

  • Mniszek lekarski kiszony tradycyjnie

  • Pączki mniszka lekarskiego kiszone z miodem

  • Zupa z kaszą i pieczarkami

  • Sos musztardowy z ogórkami

  • Kotlety schabowe z papryką

  • Wątróbka drobiowa na ostro

  • Napar z jemioły

  • Nalewka z jemioły

  • Zupa paprykowo-ziemniaczana

  • Zielony koktajl z dzikich chwastów na detox i wzmocnienie

  • Fit koktajl z wodą z kiszonych ogórków, awokado, szpinakiem i sezamkami z chlorellą

  • Bochenek chleba z semoliny

  • Ciasto szafranowo - miodowe z migdałami. Taki prawie piernik!

  • Ryż z kurkumą i cebulą

  • Jajecznica z dynią

  • Wytrawne tartaletki z boczniakami

  • Ryż z warzywami i kiełbasą

  • Kisiel jabłkowy z rodzynkami

  • Sałatka z cukinii i pomidorków

  • Ciasteczka z płatków owsianych

  • Pulpety drobiowe z amarantusem

  • Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

  • Szybkie ciasteczka mocno kokosowe

  • Prosty chlebek

  • Babeczki czekoladowe z musem truskawkowym

  • Kruche kwiatki ze śliwką

  • Pizza domowa

  • Krem z białych warzyw z chrzanem

  • Groszkowe falafele

  • Babka ziemniaczana

  • Carpaccio z buraka i kalarepy

  • Zielona sałatka z buraczanym kimchi

  • Tartaletka jabłkowa

  • Kokosowo-arachidowe ciasteczka

  • Zupa kalafiorowa z serem

  • Ciasteczka z marmoladą

  • Babeczki z gotowanym serem

  • Krokiety kaszy kukurydzianej

  • Szybkie pączki serowe

  • Ocet mięta, pomarańcza i limonka

  • Pasta z makreli z twarogiem

  • Owsianka z musem truskawkowym Alce Nero

  • Sałatka z wędzonym łososiem

  • Ocet buraczkowy z pomarańczą

  • Sałatka z czerwoną fasolą

  • Torcik chałwowo-malinowy

  • Wegańskie racuchy z jabłkiem i musem Alce Nero

  • Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

  • Makowe słodkości

  • Uśmiechnięte naleśniki

  • Zupa krem cukiniowo-pieczarkowa z pokrzywą i podagrycznikiem

  • Chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej (bez glutenu, drożdży, zakwasu, skrobii)

  • Kurczak po chińsku z suszonymi grzybami shiitake

  • Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

  • Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :)

  • Racuchy truskawkowe

  • Chlebowa babka z jajkiem i kiełbasa.

  • Chlebowe zające.

  • Makaron z masłem Shea i rydzami

  • Czekoladowe semifreddo z puree z truskawek i chilli

  • Kotleciki dyniowo-jaglane

  • Domowe pierogi z serem i skórką pomarańczową

  • Ocet z szałwii lekarskiej

  • Ocet na odporność i wzmocnienie na miodzie

  • Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

  • Babeczki pomarańczowe

  • Tort Ferrero Rocher

  • Kokosowe ptasie mleczko

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet