![Ocet mięta, pomarańcza i limonka](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-03/15442-photo-main.jpg)
Ocet mięta, pomarańcza i limonka
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
pomarańcza bio - 1 szt.
limonka bio - 1 szt.
cukier - 6-7 łyżek
słój o pojemności 3 l
Sposób przygotowania:
Jak surowiec opadnie na dno, przestajemy mieszać i zostawiamy w spokoju na 3-4 tygodnie. W tym czasie na powierzchni może utworzyć się matka octowa .
Ocet dobrze jest jeszcze zostawić na 2-3 tygodnie w słoju przykrytym ściereczką lnianą.
Po tym czasie ocet zlać do podpisanych butelek.
Ocet można wykorzystać do picia z wodą (1 łyżka na szklankę wody), do sałatek owocowych lub dowolnie.
Ocet jest pyszny i zdrowy, ocet naturalnie fermentowany to ocet "żywy", działa korzystnie na nasze jelita, w occie żywym znajdują się bakterie, które pomagają utrzymywać tę zdrową florę bakteryjną w naszych jelitach.
Ocet nie ma terminu przydatności, wręcz im starszy, tym lepszy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.