Babeczki z gotowanym serem
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 20 dag
żółtka - 3 szt.
śmietana - 2 łyżki
aromat waniliowy - 1/4 łyżeczki
cukier puder - 1/2 szklanki
masa serowa:
masło lub margaryna - 20 dag
jajka - 2 szt.
mleko - 1/2 szklanki
budyń waniliowy - 2 opakowania
cukier kryształ - 1/2 szklanki
rodzynki trochę
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypać mąkę, dokładnie posiekać z masłem, dodać cukier puder, aromat waniliowy, żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto i wylepić foremki babeczek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Masa serowa
Masło rozpuścić, dodać cukier kryształ, serek homogenizowany i ciągle mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Następnie wlać budyń wymieszany z mlekiem, zagotować, ucierać do ostudzenia.
Babeczki napełniać masą, wierzch ozdobić rodzynkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.