Torcik chałwowo-malinowy
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, jajka, sezam, nabiał krowi
Składniki:
mascarpone - 500 g
chałwa domowa lub gotowa dobrej jakości - 200 g
maliny świeże lub mrożone - 2 szklanki
do nasączenia: pestkówka lub amaretto - 30 ml
do nasączenia: woda - 30 ml
pasta waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Torcik robi się błyskawicznie. Jest bardzo aromatyczny i smaczny.Sposób przygotowania:
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Serek mascarpone utrzeć razem z pokruszoną chałwą i pastą waniliową na gładką masę.
Spód biszkoptu nasączyć pestkówką (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pestkowka-na-pestkach-pigwy lub amaretto) wymieszaną z sokiem cytrynowym i wodą. Wyłożyć 3/4 masy, na masę położyć drugą połówkę biszkoptu. Pozostałą 1/4 masy obsmarować boki biszkoptu.
Przygotować galaretki z użyciem 1/2 porcji wody. Jeżeli używamy malin mrożonych można je wrzucić do misy z galaretką (szybciej ostygnie i zacznie tężeć). Tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt. Schować do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.