Ocet buraczkowy z pomarańczą
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
marchewka eko - 1 szt.
pomarańcza bio - 1 szt.
geranium kilka listków
werbena cytrynowa kilka listków
rozmaryn świeży kilka listków
liść laurowy świeży (lub suszony) - 2 szt.
ziele angielskie - 2-3 szt.
goździki - 4-5 szt.
słój dowolny (ale przynajmniej o pojemności 2 l, u mnie 3 l)
woda i cukier (w proporcji 4 pełne łyżki cukru na 1 l przegotowanej wody)
Sposób przygotowania:
Wszystkie zioła (werbena, geranium, tymianek, rozmaryn) posiekać lub porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do buraczków, dodać pozostałe przyprawy. Wsad powinien wypełniać słój do połowy wysokości.
Przygotować roztwór wody z cukrem. Ostudzić.
Słój zabezpieczyć ściereczką lnianą lub ręcznikiem papierowym i gumką.
Przez 2-3 tygodnie mieszać wszystko drewnianą wyparzona łyżką przynajmniej 2 razy dziennie.
Jak surowiec opadnie na dno i nie będzie już wypływał na powierzchnię przestajemy mieszać. Zostawiamy go w spokoju na 3-4 tygodnie, przykryty ściereczką lnianą.
Ocet buraczkowy z pomarańczą ma piękny kolor, zapach i smak.
Powstał spontanicznie jak większość moich octów z serii co wpadnie w ręce idzie do słoika.
Poprzedni ocet buraczkowy (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/ocet-buraczkowy-z-ziolami ) też jest super, każdy ma swój niepowtarzany smak i aromat dzięki dodatkowi różnych ziół i dodatków.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.