Ocet fiołkowy
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda - 1 litr
słój - 1,5-2 litra
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy roztwór wody z cukrem, studzimy. W przypadku ziół i kwiatów można użyć więcej cukru niż standardowe 4 łyżki, ja na ogół dodaję 5 łyżek. Roztworem zalewamy fiołki do wysokości 3/4 słoja i zabezpieczamy słój ściereczką lnianą (lub ręcznikiem papierowym) i gumką.
Przez około 2 tygodnie mieszamy ocet 2 razy dziennie drewnianą wyparzoną łyżką. Można w tym czasie dorzucić jeszcze garść fiołków.
Ocet można wykorzystać kulinarnie i kosmetycznie.
Kulinarnie do picia z wodą , do sporządzania lemoniad czy doprawiania różnych dań.
Kosmetyczne zastosowanie: do płukania włosów w rozcieńczeniu 1;2 (nie przetłuszczają się i są bardziej puszyste) oraz jako tonik leczniczy do cery trądzikowej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.