Sałatka z wędzonym łososiem
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: miody, jajka, ryba i owoce morza
Składniki:
łosoś wędzony na zimno - 50 g
sałata lodowa kilka listków
rukola garść
oliwki czarne kilka
oliwki zielone kilka
pomidor malinowy - 1 szt.
dressing: oliwa z oliwek - 1 łyżka
dressing: musztarda francuska - 1 łyżeczka
dressing: miód (u mnie lipowy) - 1 łyżeczka
dressing: sól i pieprz do smaku
dressing: ocet balsamiczny - 1-1,5 łyżeczki
do posypania: kiełki rzodkiewki, kiełki rukoli i szczypiorek
Sposób przygotowania:
Przygotować 2 spore miski (lub talerze), wyłożyć sałatę porwaną na małe kawałki i rukolę. Jajka obrać i pokroić w ósemki (lub dowolnie), ułożyć na sałacie. Łososia pokroić w kostkę i rozłożyć na sałacie.
Dodać oliwki, pokrojonego pomidora w kostkę i ogórka w plasterki.
Z podanych składników zrobić dressing i polać sałatki. Udekorować kiełkami rzodkiewki i rukoli, posypać szczypiorkiem.
Podawać samą lub z domowym pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.