Pieczone pierogi empanadas
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, strączkowe, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa pełnoziarnista + do podsypania - 160 g
mąka razowa orkiszowa - 20 g
sól - 1/2 łyżeczki
jajko lub łyżka octu jabłkowego (dla wegan) - 1 szt.
oliwa z oliwek lub masło - 80 ml
woda - bardzo gorąca - 60 ml
Farsz:
zielona soczewica - 3/4 szklanki
czerwona cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
rozmaryn, kmin mielony, mielona kolendra, oregano, cynamon, chili, (czarnuszka- opcjonalnie) po - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka słodka i wędzona - 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
kukurydza z puszki ( opcjonalnie) - 2 łyżki
sos pomidorowo - paprykowy do podania - 150 ml
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dynię i podlej 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut do miękkości. Dodaj przyprawy. Chwilę podsmaż razem z dynią. Zmiksuj dynię i soczewicę pulsacyjnie. Wyjmij do miski, połącz z koncentratem i kukurydzą.
Mąkę przesiewamy, przesypujemy składniki do malaksera lub zagniatamy ciasto na stolnicy. Po wyjęciu z malaksera zagniataj kilka minut. Rozwałkuj na 2 mm ciasto, wytnij spore kółka. Nałóż farsz i zlep pierogi. Posmaruj wodą z solą lub oliwą. Piecz w 190 stopniach C ok. 30 minut.
Podaj z ulubionym sosem pomidorowym lub innym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.