
Pieczone pierogi empanadas

Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, strączkowe, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa pełnoziarnista - 20 g
sól szczypta
jajko lub łyżka octu jabłkowego ( dla wegan) - 1 szt.
oliwa z oliwek - 80 ml
woda - 60 ml
Farsz: zielona soczewica - 3/4 szklanki
dynia piżmowa - 1/2 szt.
czosnek - 2 ząbki
rozmarynu, kminu mielonego, mielonej kolendry, oregano, cynamonu, chili, (czarnuszki- opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka słodka i wędzona - 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
kukurydza z puszki ( opcjonalnie) - 2 łyżki
sos pomidorowo- paprykowy - 150 ml
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, przesypujemy składniki do malaksera lub na zagniatamy ciasto na stolnicy. Po wyjęciu z malaksera zagniataj kilka minut. Rozwałkuj na 2 mm ciasto, wytnij spore kółka. Nałóż farsz i zlep pierogi. Posmaruj wodą z solą lub oliwą. Piecz w 190 stopniach C ok. 30 minut.
Podaj z ulubionym sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.