Kiszone pędy dzikiego chmielu
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda - 500 ml
sól kamienna niejodowana do przetworów (np. Kłodawska) - 1/2 łyżki
kwiat magnolii gwiaździstej (opcjonalnie)
Dodatkowe informacje:
Pędy dzikiego chmielu jadano już w starożytności. Były one również przysmakiem w kuchni słowiańskiej. Obecnie pędy dzikiego chmielu są przysmakiem w Belgii czy Francji, a potrawy z wykorzystaniem tej rośliny należą do dań drogich i luksusowych. Chmiel jest bardzo zdrowy, prócz wielu witamin ma działanie uspokajające i stymulujące trawienie.Jest to bardzo inwazyjna roślina, łatwo się rozprzestrzenia. Pnące się łodygi chmielu można spotkać na nieużytkach, polach i lasach od połowy kwietnia do połowy maja (czasem wcześniej, zależy to od aury). Wychodzące z ziemi pędy chmielu przypominają do złudzenia szparagi. Ucinamy tylko górne 10- 15 cm łodygi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.