
Zupa krem cukiniowo-pieczarkowa z pokrzywą i podagrycznikiem

Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 300 g
ziemniak - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 szt.
masło klarowane - 1-2 łyżeczka
pokrzywa młode pędy z listkami kilka
tymianek świeży kilka gałązek
liść laurowy - 1 szt.
koncentrat bulionu warzywnego domowego lub gotowy bez tłuszczu palmowego - 1 łyżeczka
woda - 500 ml
mleczko kokosowe - 150 ml
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.Najbardziej wartościowa jest właśnie ta wiosenna, młoda pokrzywa jeszcze przed kwitnieniem. warto ją dodawać do różnych posiłków.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, a czosnek drobniutko posiekać.
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane i udusić cebulę czosnkiem przez kilka minut. Następnie dodać pieczarki, cukinię i pokrojonego ziemniaka,, dusić jeszcze około 5 minut. Do garnka dolać wodę, dodać liść laurowy, tymianek, bulionetkę warzywną i gotować 15 minut. Wyjąć liść laurowy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.