Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
mąka gryczana jasna - 1 szklanka
mąka ziemniaczana (skrobia) - 1 szklanka
olej - 3 łyżki
guma guar - 1 łyżeczka
kiszona kapusta - 400 g
cebula - 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę pierwsza cebulę. Gdy trochę zmięknie dodajemy grzyby, podsmażamy i dodajemy kapustę kiszoną, podsmażamy. Gdy całość będzie sucha dodajemy wodę z grzybów i dusimy wszystko ok 15 minut. aż odparuje się woda. Kapustę z grzybami lekko doprawiamy do smaku, miksujemy w robocie lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.