Parówka z zieleniną
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Składniki:
zielone liście: sałata masłowa, rukola, roszponka garść
warzywa: papryka czerwona, żółta, zielona, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor trochę
sos np.: guacamole:
awokado - 1 szt.
limonka - sok z - 1/2 szt.
sól do smaku
olej z omega 3 - 1 łyżka
dodatkowo:
ketchup bez cukru - 1 łyżka
kiełki np. rzodkiewki - 1 szczypta
kromka chlebka z ziarnami (najlepiej keto) - 1 szt.
masło trochę
Sposób przygotowania:
Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Łyżką wydłubujemy miąższ i przekładamy do miksera lub moździerza. Dodajemy sok z limonki (lub cytryny), lekko solimy i pieprzymy (możemy dodać szczyptę ostrej papryki) dodajemy łyżkę oleju sałatkowego najlepiej z zawartością omega 3 (olej sałatkowy, lniany, rydzowy, rzepakowy) i odpowiednio miksujemy lub rozgniatamy do uzyskania papki. Do dania przekładamy tyle ile chcemy guacamole, resztę możemy schować do słoiczka i przechowywać w lodówce, używając w ciągu kilku dni.
Wszystkie warzywa płuczemy, odwirowujemy sałaty, papryki i rzodkiewki kroimy na paski lub plasterki. Pomidory kroimy w kostkę, szczypiorek szatkujemy.
Parówkę gotujemy 3 - 5 minut na bardzo małym ogniu.
Na talerz wykładamy sałaty i warzywa, robimy kleksy z guacamole, posypujemy pomidorkami, szczypiorkiem i kiełkami. Na koniec oczywiście robimy kleks z ketchupu. Do dania możemy dodać kanapeczkę chleba z ziarnami (najlepiej keto) i masełko.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.