Sałatka z majonezem bez jaj
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
cebula mała - 1 szt.
ogórek kiszony - 4 - 5 szt.
ciecierzyca w słoiku - 1 słoiczek - 220 g
majonez z aquafaby - 3 - 4 łyżki
pieprz - świeżo mielony do smaku
Dodatkowe informacje:
Przepis na majonez jest osobno na portalu pod linkiemhttps://gotujwstylueko.pl/przepisy/majonez-weganski-zawsze-wychodzi
Wykonuje się go szybko i można go przetrzymywać w lodówce do tygodnia.
Składniki potrzebne do jego wykonania to:
aquafaba - 150 ml
sól różowa himalajska lub czarna kala namak - 1/2 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
ocet pomarańczowy lub jabłkowy - 2 łyżki
tahina - 2 łyżki
olej bez wyraźnego smaku - 1 szklanka
syrop daktylowy lub z agawy (opcjonalnie) - 1 łyżka
pieprz do smaku
guma guar - płaska - 1 łyżeczka opcjonalnie gdy majonez wydaje się nam zbyt rzadki.
Wszystko miksujemy w kolejności wymienionych składników.
Sposób przygotowania:
Sałatka dobrze smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do ryby (np. łososia) albo pieczonego mięsa.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.