Tarta rustykalna z śliwkami i figami
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna typ 480 - 1 i 1/2 szklanki - 240 g
masło zimne - 130 g
daktyle sproszkowane - 100 g
żółtko - 1 szt.
Wypełnienie:
śliwki - 500 g
daktyle sproszkowane - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy / wanilia - 1 łyżeczka
cynamon sproszkowany - 1 łyżka
kasza manna - 2 łyżki
orzechy włoskie - 2 garści
białko rozbełtane do posmarowania tarty - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Tarte posypujemy rozkruszonymi orzechami włoskimi i smarujemy rozkłóconym białkiem.
Jemy jeszcze ciepłe z gałką lodów lub przestudzone.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.