Bezglutenowe jasne ciasto bananowe
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
mąka ryżowa - 150 g
mąka kasztanowa - 50 g
jajka - 4 szt.
soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki
masło ghee - 40 g
sól himalajska różowa szczypta
cukier kokosowy lub trzcinowy - 1 szklanka
jagody - 1 szklanka
Dodatkowe informacje:
Ciasto ma ciekawy smak i konsystencję. Masło ghee nadaje niepowtarzalny smak, zamiast niego możemy dodać olej kokosowy lub tłuszcz kakaowy.Sposób przygotowania:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
Banany obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem razem z masłem ghee.
Jajka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem trzcinowym.
Mąki mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
(mąkę kasztanową należy wcześniej przesiać)
Łączymy ze sobą i wylewamy do keksówki.
Posypujemy owocami sezonowymi u mnie znowu jagody.
Wkładamy do piekarnika na ok godzinę. Możemy sprawdzić patyczkiem ciasto.
Smacznego !!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.