Sałatka z czarnym czosnkiem i oxymelem
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
awokado - 1/2 szt.
czarny czosnek - 2 ząbki
papryka żółta mała - 1 szt.
sos:
oliwa łagodna (np. do sałatek) - 3 łyżki
oxymel - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Kiedy byłam na targach ekologicznych obok stoiska z czarnym czosnkiem stwierdziłam, że nigdy go nie spróbuję, bo zapach nie był zachęcający. Ale moja córka pewnego dnia zrobiła sałatkę z czarnym czosnkiem i na początku, to nie wiedziałam co jem. Zachęcam wszystkich do spróbowania, w smaku jest obłędny: słodki, lekko ostry i ma naturalny smak umami.Co do sosu to nie dość, że jest smaczny choć ostry (w znaczeniu dość kwaśny), to jest niezwykle zdrowy. Oxymel, to naturalny antybiotyk, napój przygotowany na bazie macerowanych korzeni chrzanu i imbiru oraz warzyw: cebuli i czosnku w occie jabłkowym. Do tego tymianek, oregano, anyż, cynamon, papryczka chili i syrop z agawy. Niepasteryzowany pozwala zachować wszystkie cenne składniki roślin pochodzących z ekologicznych upraw. Można go zakupić w sklepie lub wykonać samemu.
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.