Winegret
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: sosy
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Specjalne: Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
oliwa lub olej virgin - 3 łyżki
sok z cytryny lub ocet winny, balsamiczny, jabłkowy - 1 łyżka
sól - szczypta
pieprz - szczypta
WINEGRET SŁODKO - KWAŚNY, dodaj-
miód lub syrop klonowy - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
WINEGRET MUSZTARDOWY, dodaj-
musztarda - 1 - 2 łyżeczka
WINEGRET PIKANTNY, dodaj-
chili - szczypta
Dodatkowe informacje:
Szukajmy swojego ulubionego sosu winegret. Kombinacji jest naprawdę dużo. Sok z cytryny można również zastąpić oxymelem lub innym octem owocowym. Proporcje też możemy znaleźć swoje. Do sosu można dodać zioła lub pokrojoną drobno cebulkę. Zielenina bez sosu jest bez sensu.Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.