Pierogi z borówkami bezglutenowe
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
mąka gryczana - 1/2 szklanki
guma guar - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
bardzo gorąca woda - 1 szklanka
sól szczypta
Wypełnienie -
guma guar - 1/3 łyżeczki
sproszkowane daktyle - 2 - 3 łyżeczki
Dodatki -
mleczko kokosowe do ubijania - 1 opakowanie
borówki lub inne owoce
sproszkowane daktyle do posypania
Dodatkowe informacje:
Z pierogami bezglutenowymi trzeba trochę bardziej uważać niż z pierogami z ciasta z mąki glutenowej. Są delikatniejsze a dodatek gumy guar powoduje że tworzą się delikatne wiązania w cieście i jakoś się to wszystko skleja i nie rozpada podczas gotowania. Mąki bezglutenowe mogą być różne, dobrze spisują się też mąki skrobiowe takie jak maniok, kukurydziana i ziemniaczana. Z podanej ilości składników wyszło ok 2O pierogoów. Smaku pierogom dodaje podsmażenie ich na patelni jak już ostygną i chcemy je podać na gorąco.Sposób przygotowania:
Ważne! Ciasto pakujemy do woreczka foliowego i odstawiamy na 2O - 3O minut aby odpoczęło i stało się elastyczne. Tuż po wyrobieniu jest bardzo kruche i trudno ulepić pierogi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.