Krem z buraka
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
słonecznik - 3 garści
oliwa lub olej z chili - 3 łyżki
sól - szczypta
pieprz - szczypta
Dodatkowe informacje:
Smak tej zupy zależy od smaku buraków. Czasami może się zdarzyć, że będą gorzkie, ale moje były przepysznie słodkie i to zrobiło całą robotę.Gdyby zupa krem wydała się nam zbyt gęsta możemy dodać trochę wody, wywaru warzywnego lub ewentualnie rosołu. Ja jednak jestem fanką takich zblendowanych buraków. Polewamy ulubionym olejem może być pikantnym lub oliwą. Koniecznie dodajcie krem balsamiczny lub ocet balsamiczny, podkręca cały smak kremu. Zamiast pestek słonecznika możemy użyć inne np. pestki dyni.
Sposób przygotowania:
Na patelni prażymy delikatnie nasiona słonecznika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.