Butter chicken z konjac
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, orzechy wszystkie, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
pierś z kurczaka - 600 g
Marynata do kurczaka:
jogurt naturalny - 125 g
imbir świeży kłącze starty na tarce - 1 łyżka
czosnek - ząbki - 3 szt.
sól - trochę
pieprz ziarnisty świeżo zmielony - trochę
sok z cytryny - 1 szt.
Garam Masala - 1 łyżka
Sos:
cebula pokrojona w kostkę - 1 szt.
kolendra ziarna rozgniecione w moździerzu - 1/2 łyżeczki
papryka słodka - 1 łyżeczka
cynamon - szczypta
chili w proszku - szczypta
kurkuma może być z czarnym pieprzem - 1/3 łyżeczki
Garam Masala Paste - 1 łyżka
orzechy nerkowca - 1/2 szklanki
passata - 500 ml
słodka śmietana - 200 g
Sposób przygotowania:
Do miseczki dodajemy składniki marynaty, mieszamy je i wkładamy do niej mięso pokrojone w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości. Odkładamy na 2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.