Kurczak z warzywami
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
marchewka - 2 szt.
cukinie małe - 3 szt.
cebula - 1 szt.
imbir kłącze plasterek - 1 cm
papryka czerwona - 1 szt.
oregano do smaku
bazylia do smaku
sól różowa himalajska do smaku
pieprz do smaku
bazylia listki kilka
olej lub olej kokosowy trochę
pomidorowa passata - 5 łyżek
czosnek - 1 ząbek
Dodatkowe informacje:
Danie podałam z ryżem ale można wykorzystać komosę ryżową, lub kasze: gryczaną niepaloną lub jaglaną.Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy 1/2 część pokrojonej cebuli, przez chwilę dusimy, wrzucamy mięso, dusimy 10 minut. Dolewamy gorącej wody do mięsa aby się nie przypaliło, solimy i pieprzymy.
Ja rozgrzałam drugą patelnię ale można po prostu warzywa dorzucić do patelni z mięsem. Na patelnią najpierw wlewam odrobinę oleju, podgrzewam, wrzucam cebulkę lekko duszę, dorzucam czosnek duszę minutę i dodaję marchewkę, mieszam, chwilkę duszę dodaję cukinię i pokrojoną w paseczki paprykę (trochę zostawiam do ozdoby dania). Solę, pieprzę dodaję oregano, tymianek i bazylię. Gdyby warzywa chciały się przypalić dolewam wody i duszę do miękkości ok 10-15 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.