Zupa grzybowa z młodych i suszonych grzybów
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
grzyby suszone: borowiki, podgrzybki - 20 g
ziemniaki - 1/2 kg
marchew - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - mały kawałek
wywar warzywny lub rosół - 2 litra
kurkuma z pieprzem - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
papryczka Bird's eye - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Od kilku lat do wielu potraw dodaję kurkumę zarówno w wersji świeżej (kłącza) lub suszonej kurkumy z pieprzem. Dodatek pieprzu (piperyny) sprawia, że kurkumina zawarta w kurkumie jest lepiej przyswajana przez organizm i ma wyższe działanie przeciwzapalne. Dodaję tą kurkumę nawet do deserów i koktajli, soków i musli. Nie dość, że nadaje ładny kolor potrawom, to wspiera nasze zdrowie. Oczywiście jak ze wszystkim nie można przesadzić z dozowaniem tej przyprawy.Zupa grzybowa z dwóch rodzajów grzybów (suszonych i świeżych) bardzo mi przypadła do gustu, można ją również przygotować z makaronem. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień.
Papryczka Bird's eye pojawia się w każdej mojej zupie lub sosie. Dodaje pikanterii. Ponieważ moja córka nie lubi zbyt ostrych potraw to, to papryczkę pozbawiam nasion i wrzucam tylko jej czerwoną część, którą następnie po ugotowaniu wyciągam z potrawy. Jest pikantna i nie każdy jest przygotowany na przegryzienie tak ostrego składnika. Dla dorosłych polecam ugotować z nasionkami.
Sposób przygotowania:
Grzyby świeże oczyszczamy i szybko przepłukujemy. Jeśli mamy maślaki obieramy z kapeluszy skórkę. Oczyszczone i przepłukane grzyby zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy szumowiny (pianę) i gotujemy ok. 10 - 15 minut.
Doprawiamy kurkumą z pieprzem, solą i dodajemy jedną papryczkę Bird's eye.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków (od zagotowania ok. 20 minut). Wyciągamy malutką papryczkę (jest bardzo ostra, przegryzienie jej może wywołać różne reakcje: uczucie pieczenia i poparzenia), pora i cebulę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.