Beza z mascarpone i sosem malinowym
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
maliny - mogą być mrożone - 250 g
cukier puder trzcinowy - 3 łyżki
skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
chili - szczypta
Beza: łyżka
białka jaj - 6 łyżek
sól - szczypta
skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
Krem mascarpone:
mascarpone - 250 g
śmietana slodka 36% - 200 g
cukier waniliowy - 1 opakowanie - 5 g
Sposób przygotowania:
Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy trochę. Następnie zaczynamy dosypywać co kilka minut po łyżce cukru cały czas ubijając pianę. Gdy piana jest sztywna to znaczy, że jest gotowa.
Maliny i cukier rozpuszczamy w rondelku aż puszczą soki. Dodajemy skrobię, chili, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Strudzimy
Od poniedziałku nie jem już słodyczy!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.