Chleb gryczano - słonecznikowy
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, strączkowe, sezam
Składniki:
słonecznik łuskany - 1 i 1/2 szklanki
mąka kukurydziana - 1/2 szklanki
mąka gryczana - 1/2
chia - 2 łyżki
babka jajowata - 1 łyżka
sezam biały łuskany - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
sól himalajska - 1 łyżeczka
woda ciepła - 3 szklanki
olej kokosowy lub inny tłuszcz - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania należy doliczyć czas moczenia się kaszy z nasionami. Najlepiej zalać na całą noc.Sposób przygotowania:
W poprzednim chlebie użyłam trochę innych składników:
mąka ryżowa - 1 i 1/2 szklanki
kasza gryczana niepalona - 1 i 1/2 szklanki
sezam biały łuskany - 1/2 szkalanki
słonecznik - 1/2 szkalanki
len, chia, sezam czarny - po 1 łyżćę każdego
orzechy włoskie lekko rozdrobnione - 2 garści.
woda ciepła - 2 i 1/2 szklanki
olej kokosowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
miód lub syrop daktylowy - 1 łyżka
I postępujemy jak wyżej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.