Zupa ogórkowa z wyciśniętych ogórków
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, grzyby
Składniki:
marchew - 3 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
seler mały kawałek
por kawałek
cebula - 1 szt.
sos sojowy bezglutenowy - 2 łyżki
czosnek - 1-2 ząbek
ziemniaki - 1 kg
grzyby shiitake suszone - 7 szt.
natka pietruszki lub koperek trochę
olej lub oliwa - 1 - 2 łyżka
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i obieramy ze skóry. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora i cebulę obieramy z wierzchnich liści i dokładamy do warzyw. Zalewamy wszystko wodą ok. 3 litry. Wlewamy sos sojowy, ocet, grzyby i czosnek. Gotujemy ok 15 minut, następnie dorzucamy ziemniaki i gotujemy jeszcze 15.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.