Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: pieczywo, zapiekanki
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, żyto, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki
maka żytnia typ 2000 - 2 szklanki
drożdże świeże - 25 g
woda letnia - 1 i 1/2 szklanki
sól himalajska różowa drobna - 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 50 ml
mleko letnie - 50 ml
cukier - 1/2 łyżeczki
mozzarella duża kula - 1 szt.
pomidor - 1 szt.
rukola - 3 garści
oliwa Omega Green - 2 - 3 łyżeczki
SOS
passata pomidorowa - 1/2 szklanki
bazylia świeża - 3 garści
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Pizzę można zrobić z mąki pszennej typ 550 lub ze specjalnej maki do pizzy. Ja połączyłam mąki pszenną białą i żytnią razową. Ciasto wtedy jest trochę cięższe. Ciasta wystarczy na 3 średniej wielkości pizze a składniki sosu i dodatki na jedną z tych pizz. Ciasto możemy zamrozić i wykorzystać później. Zamiast oliwy Omega Green Bio Planete możemy użyć innej oliwy bądź oleju z orzechów lub lnu. Pamiętajmy jedynie, że tych tłuszczów nie podgrzewamy.Sposób przygotowania:
Smacznego!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.