Krem dynia, batat, pomarańcza
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
batat - 460 g
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pomarańcze małe - 2 szt.
oregano trochę
kurkuma trochę
woda - 2-3 szklanki
sól himalajska różowa do smaku
papryka czerwona w proszku do smaku
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
Dodatkowe informacje:
Zupę można przelać do słoiczka i wziąć do pracy.Sposób przygotowania:
Kawałek dyni odcinamy i wyciągamy łyżką pestki, nie musimy obierać dyni ze skórki (bo to ciężka praca, a jak się dynia upiecze, to miąższ łatwo wyskrobiemy łyżką).
Bataty (ok. 2 szt.) obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości ok 1,5 - 2 cm.
Z papryk usuwamy ogonek i gniazda nasienne. Wszystkie warzywa układamy na papierze do pieczenia kropimy oliwą, posypujemy oregano, kurkumą i solą.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 30 min.
Rozgrzewamy trochę oliwy lub oleju w garnuszku, wrzucamy cebulę i dusimy ją na małym ogniu, dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy kilka sekund. Dodajemy dynię bez skórki (chyba, że mamy dynię hokkaido, to wkładamy ze skórką), batata i obrane ze skórki papryki. Wlewamy 2 lub 3 szklanki wody, przyprawiamy imbirem, ostrą papryką (lub curry jak ktoś lubi, ja kary nie dosypywałam). Wszytko gotujemy 3- 4 minuty. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Wszystko miksujemy smakujemy i doprawiamy w miarę potrzeby. Ja ponieważ lubię słodkie, to dodałam nektar kokosowy ale można namoczyć 2-3 daktyle i zmiksować w zupie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.