Zapiekanka makaronowa z bakłażanem
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
Czerwony sos:
łopatka - 500 g
cebula - 1 szt.
cukinia - 2 sztuki ok. - 600 g
passata - 1 i 1/2 butelki ok. - 750 ml
przyprawy do czerwonego sosu:
zioła prowansalskie (lub mieszanka ziół: bazylia, oregano, tymianek, ...) - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
bakłażan - 2 sztuki ok. - 600 g
mascarpone - 250 g
parmezan - 50 g
gorąca woda z moczenia makaronu - 1 szklanka ok. - 250 ml
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
pieprz do smaku
Do posypania:
szczypiorek
olej do gotowania i smażenia
Sposób przygotowania:
Dno głębokiego naczynia do zapiekania smarujemy olejem, wlewamy 1/2 szklanki wody z moczenia makaronu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.