Wegańskie gołąbki bezglutenowe w sosie koperkowym
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, cytrusy
Składniki:
ryż - dowolny - 1/2 szklanki
kasza jaglana - 1/2 szklanki
soczewica zielona lub brązowa - 1/2 szklanki
pieczarki - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
suszone pomidory z oliwy 1 słoiczek - ok. - 330 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
natka pietruszki suszona - 1 łyżeczka
kurkuma - 1/4 łyżeczki
tymianek - 1/2 łyżeczki
curry - 1 łyżeczka
pieprz do smaku
olej do gotowania i smażenia trochę
sos:
śmietanka wegańska sojowa - 200 ml
koperek - 1/3 pęku
mąka kukurydziana (żólta lub niebieska) - 1 łyżka
guma guar - 1 łyżka
gałka muszkatłowa szczypta
sok z cytryny - 2 łyżki
drożdże nieaktywne (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.