Nernik na batonikowym spodzie
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
pestki dyni - 200 g
suszone wiśnie - 100 g
żelki owocowe bez cukru - 100 g
olej kokosowy - 2 łyżki
Warstwa z nerkowców:
orzechy nerkowca - 350 g
miód - 2 łyżki
napój roślinny - 1/2 - 1 szklanki
Dodatki:
mus owocowy - 4 łyżki
owoce do ozdoby np. truskawki - 6 szt.
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania należy doliczyć czas namaczania orzechów.Spód ciasta dość trudno jest zbić w lepką masę. Trochę musiałam w to włożyć wysiłku. Spód nadaje się na wykonanie samodzielnych batonów.
Sposób przygotowania:
Do miksera wrzucamy jeszcze gorące pestki, suszone wiśnie, żelki i olej kokosowy. Miksujemy wszystko do uzyskania lepkiej konsystencji.
Dodajemy miód i ekstrakt waniliowy oraz wkrapiamy cytrynę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.