Tarta z boczkiem i ricottą
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, soja, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 100 g
śmietana kwaśna - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
wkład do tarty:
boczek wędzony - 150 g
szalotka - 2 szt.
por - 250 g
sos sojowy - 2 łyżki
papryczki ostre z zalewy - 2 szt.
masa na tartę:
ricotta - 250 g
śmietana 18% - 1 łyżka
mleko - 100 ml
jajko 1 szt. + białko z jajka do ciasta
szałwia (listki) lub gałka muszkatołowa - trochę
Sposób przygotowania:
Wkładamy wszystkie składniki do robota i wyrabiamy krótko ciasto nożem do krojenia mięsa. Wykładamy na blat, zagniatamy szybko kulę, a następnie wałkujemy na placek trochę większy od spodu tarty. Wykładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tartę i nakłuwamy widelcem dziurki. Wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na około godzinę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.