Żurek wegański i bezglutenowy
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: strączkowe, sezam
Składniki:
marchew średnia - 5 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler kawałek
por - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ziemniaki - 8 szt.
natka petruszki - łodygi - 1/2 pęku
seler naciowy - łodygi - 2 szt.
kurkuma szczypta
majeranek szczypta
sól do smaku
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
czosnek - 2 ząbki
śmietanka kokosowa - 2-3 łyżki
awokado - 1 szt.
szczypiorek trochę
sezam trochę
Dodatkowe informacje:
Zupa w słoikach, to ostatnio moja słabość. Zwłaszcza gdy robię zdjęcia. Dzieci też są zadowolone, choć ten żurek wywołał skrajne emocje. Jedno dziecko zjadło, drugie uznało, że to nie jego smaki i nie zje nawet jak mu chciałam zapłacić a trzecie zjadło za opłatą. Mi smakowało zwłaszcza awokado zamiast jajka.Sposób przygotowania:
Gotujemy 20 minut dodajemy pozostałe warzywa.
Gdy ziemniaki będą już miekkie dodajemy wstrząśniety żurek z butelki. Gotujemy wszystko 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę kokosową i roztarty w rękach majeranek.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.