Rosół do słoika - gotowy wywar do użycia
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Składniki:
włoszczyzna:
marchew - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - kawałek
por - 1 szt.
cebula - 1 szt.
kapusta - kawałek
przyprawy:
pieprz do smaku
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
imbir - kłącze - 2 cm
kurkuma - kłącze - 2 cm
papryczka ostra chili Bird's eye - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
Dodatkowe informacje:
Jeśli gotujemy zupę krótko tzn. godzinę to z powodzeniem możemy wykorzystać mięso i warzywa do wykonania pasztetu, pasty lub farszu do pierogów, krokietów. Im dłużej gotujemy tym mniej nadające są do dalszej obróbki pozostałości z rosołu, bo cały smak z warzyw przechodzi do wywaru a warzywa są rozgotowane i trochę bez smaku. Rosół przechowujemy w zamrażalniku lub w lodówce ale wtedy wykorzystujemy go w ciągu kilku dni. To bardzo wygodny sposób na późniejsze przygotowanie zup lub sosów. Ubogacamy dnie smakowo jak i odżywczo.Sposób przygotowania:
Im dłużej będziemy gotować tym lepszy będzie wywar. Przelewamy do słoików i zakręcamy, studzimy i wkładamy do zamrażarki. Wyciągamy na kilka godzin przed użyciem buliony aby się rozmroził. Słoiki możemy przechowywać w lodówce ale wykorzystujemy rosół w ciągu 3 - 4 dni.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.