Krem buraczano - dyniowy
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, sezam
Składniki:
dynia piżmowa - 1 szt.
batat - 1 szt.
marchew - 3 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler mały kawałek
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
jabłka - 2 szt.
sól - 1 łyżeczka
kurkuma - 1/4 łyżeczki
papryka chili - bird,s eye - 1 szt.
olej lub oliwa kilka kropel
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 1-2 szt.
szpinak - 100 g
Dodatkowe informacje:
Papryka chili bird's eye jest bardzo ostra. Jeśli lubimy ostre zupy lub nie jedzą tej zupy dzieci, to możemy zostawić nasiona, które znajdują się w środku tej małej papryczki i później nawet zmielić papryczkę w zupie. Ja ją wyrzucam przed zmieleniem ze względu na jedno z dzieci, które nie je zbyt pikantnych zup. Gotująca się przez chwilę papryczka pozostawia fajny, nie gorzki ostry smak. Gdy zupę jedzą osoby, które lubią ostre potrawy polecam najpierw zmielić jedną papryczkę, dopiero potem zdecydować o dodaniu drugiej:)Ja też często wyciągam przed zmieleniem zupy pieruszkę, czasami pozostawia nawet po zmieleniu twarde tzw. nitki, które nie chcą poddać się zmieleniu.
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.