Zupa buraczkowa z sorgo
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
buraki - 1 kg
ziemniaki (opcjonalnie) - 3 szt.
woda lub rosół - 2 litra
jabłko - 1 szt.
por (kawałek) - 1
czosnek - 1-2 ząbek
cebula mała - 1 szt.
kurkuma - 1/4 łyżki
sól himalajska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
śmietanka kokosowa trochę
oliwa z oliwek łyżeczka
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
natka pietruszki i seler łodygi garść
Dodatkowe informacje:
Sorgo - moczymy, gotujemy i zjadamy zamiast kasz lub makaronów. Polecam spróbować ten bezglutenowy, 5 co do ilości zużycia na świecie składnik diety. Smak bardzo łagodny, lekko orzechowy.Sposób przygotowania:
Przed gotowaniem wodę zlewamy i zalewamy w proporcji 1:2 (na szklankę sorgo dajemy dwie szklanki wody). Gotujemy przez ok 30 - 40 minut. Pod przykryciem na małym ogniu, podobnie jak kaszę jaglaną.
Jeśli dodamy więcej wody, to sorgo będzie bardziej kleiste. Gotowałam je bez soli i uważam, że jest smaczne, bez jakiegoś wyraźnego smaku ale miłe w gryzieniu.
Smacznego!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.