Makowiec z czekoladową polewą bez cukru
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao
Składniki:
orzechy nerkowca lub inne - 1 szklanka
morele - 1 szklanka
rodzynki - 3/4 szklanki
banany - 4 szt.
olej kokosowy rozpuszczony - 1/2 szklanki
laska wanilii - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
polewa:
olej kokosowy - 3 łyżki
daktyle - 1/2 szklanki
kakao - 3 łyżki
wrzątek - 1/2 szklanki
Dodatkowe informacje:
W przed Wigilią w domu panuje niezły rozgardiasz. Dobrze jest mieć przygotowaną listę przewidzianych potraw i prac do wykonania. Niby taką miałam, ale zapomniałam zostawić trochę maku do przygotowania kutii. Jakie było moje zdziwienie, gdy się zorientowałam, że maku już w domu nie ma. Nie może być Świąt bez kutii zatem za kutię robiło u nas ciasto makowo - bananowe. Dzieci były zachwycone. To mamo jest najlepsza kutia jaką zrobiłaś. Choć kutia mocy w postaci kul też im smakowała.Sposób przygotowania:
Orzechy, morele i rodzynki zalewamy wodą i moczymy chwilę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.