Pierożki chińskie
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): chińska
Zawiera: gluten, mięso, soja, pszenica, drób, wołowina
Składniki:
mąka pszenna - 3 szklanki
gorąca woda - 1 szklanka
olej - 1 szklanka
sól - szczypta
Farsz:
mięso drobiowe i wołowe ugotowane (np: z rosołu) - 600 g
marchew, pietruszka, seler ugotowane - 400 g
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz - do smaku
sos sojowy - 2 łyżki
dodatkowo: naczynie do gotowania na parze
do podania:
np: sos chilli
cebula dymka / szczypiorek
Dodatkowe informacje:
Poznając ten przepis już nigdy nie zostawisz mięsa z rosołu na stratę :)Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, wolnym strumieniem dodajemy wodę jednocześnie mieszając łyżką, tak by się nie poparzyć. Dodajemy olej i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej i elastycznej masy. Ciasto dzielimy na małe części.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.