Bezglutenowe pierogi gryczane z serem z waniliowym sosem z makiem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, nabiał krowi
Składniki:
mąka gryczana jasna bezglutenowa - 200 g
gorąca woda - 200 ml
mąka ziemniaczana - 50 g
guma guar - 5 g
ser biały - 500 g
miód gryczany - 2 łyżki
Sos:
śmietanka 30% - 250 ml
cukier waniliowy - 1/2 opakowania
mak - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Przygotować sos. Śmietankę przelać do rondelka, dodać mak i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu kilka minut. Uważać, aby śmietanka się nie przypaliła. Sos lekko wystudzić. Polać porcje ugotowanych pierogów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.