Kapusta z grochem w cieście chlebowym
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne, pieczywo, przystawki i przekąski
Specjalne: Wigilia 2023, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, strączkowe, drożdże, pszenica, orkisz
Składniki:
woda - 180 g
suche drożdże - 3 g
sól - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
całego kminku i suszonego rozmarynu - trochę
Nadzienie:
groch namoczony przez noc - 1/2 szklanki
kminek mielony - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżeczka
pieprz - do smaku
olej - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Można w ciasto zawinąć resztkę bigosu, kapustę zasmażaną z grzybami lub tak jak ja kapustę z grochem.Sposób przygotowania:
Kiedy odpowiednio wyrośnie, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąt o grubości ok. 1 cm. Rozłożyć równomiernie kapustę z grochem, zwinąć rulon, a zawinąć końce pod spód i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanego olejem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Wierzch ciasta posmarować olejem i posypać całym kminkiem i rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 st. C ok. 50 minut
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.