Korzenne ciasto z jabłkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, jajka, kakao, owies
Składniki:
jaja - 4 szt.
mąka owsiana lub orkiszowa jasna - 1 szklanka
przyprawa do piernika - 1 łyżka
cynamon - 2 łyżeczki
miód/ksylitol
kakao - 2 łyżki
olej rzepakowy - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Tortownica 20 cm. wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.Sposób przygotowania:
Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.
Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch wyłożyć jabłka.
Piec do 50 minut. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu jabłka posmarowałam konfiturą morelową . Można użyć pomarańczowej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.