Kaczka z jabłkowymi racuchami z buraczkami w syropie sosnowym i ostrymi jabłkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Zawiera: gluten, jajka, mięso, orzechy wszystkie, orkisz
Składniki:
sól i pieprz - do smaku
jabłka - 2 szt.
imbir świeży - 2 cm
papryczka chili - kawałek
syrop z pączków sosny - 3 łyżki
buraki gotowane - 3-4 szt.
czosnek - 1 ząbek
orzechy włoskie - 2 szt.
oliwa z oliwek - trochę
mąka jaglana - 150 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista - 50 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 1 łyżka
cukier aromatyzowany sosną - 2 łyżki
sól - szczypta
jabłko - 1/2 szt.
jaja - 2 szt.
woda - 3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
W misie zmieszać składniki na racuchy. Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody. Smażyć okrągłe racuszki na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Buraczki pokroić w krążki. Na małej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać czosnek i buraki. Krótko dusić. Doprawić solą, pieprzem, dwoma łyżkami syropu z sosny. Odstawić. Jabłka pokroić na małe kawałki, zetrzeć imbir i dodać papryczkę chili pokrojoną w krążki lub kostkę. Wlać 2 łyżki syropu z pędów sosny. Uprażyć.
Skomponować dowolnie danie układając według własnego uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.