Babka szpinakowa z lukrem z młodego jeczmienia i cukrem z bazylii
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, jęczmień, orkisz
Składniki:
szpinak baby - 100 g
olej rzepakowy - 110 ml
jaja zielononóżki - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z limonki - 1/2 łyżeczki
sproszkowany młody jęczmień - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
drobny cukier - 2 łyżeczki
liście bazylii - 2-3 szt.
Sposób przygotowania:
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej olejem. Babkę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy się upiekła.
Lukier:
2 -3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia
sok z połówki cytryny
Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej babkę
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.