Babeczki orkiszowe pełnoziarniste z otrębami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, owies, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
maka orkiszowa pełnoziarnista lub owsiana - 3/4 szklanki
otręby owsiane - 2 łyżki
jogurt ( temperatura pokojowa) - 100 ml
ksylitol - 1,5 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki
skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
mak trochę
Dodatkowe informacje:
Na sześć sztuk lub małą formę na babkiSposób przygotowania:
Wsypujemy mąkę, otręby i mieszamy delikatnie. Przekładamy do sylikonowej formy ( sześć sztuk) lub blaszanej wysmarowanej i oprószonej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone babeczki lukrujemy i posypujemy makiem lub posypujemy samym cukrem pudrem .
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.