Quiche z kozim serem, cukinią i tymiankiem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, strączkowe, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 4 szt.
tymianek - 1 łyżeczka
masło - 1/2 kostki
sól - 1 łyżeczka
cebula - 1/2 szt.
cukinia - 1 szt.
zielony groszek ( opcjonalnie) - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie zaszklić cebulę. Odłożyć do wystudzenia. Formę na tartę lub tarteletki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem spód ciasta. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni Piec 10 -12 minut.
Jaja roztrzepać z kozim twarożkiem, dodać pociętą cukinię, łyżkę zielonego groszku, tymianek i doprawić solą. Dodać zeszkloną cebulę i wcisnąć czosnek. Wymieszać. Wlać do wypieczonego ciasta. zapiekać 10-15 minut. Podawać na zimno lub gorąco.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.